Foredragsholder: Dr.theol. og lektor Frederik Poulsen
Eksil og migration er nøglemotiver i mange af Bibelens fortællinger. Adam og Eva uddrives af paradis, Abraham og hans familie flakker rundt som fremmede, og den store fortælling om udfrielsen af Egypten under Moses forudsætter et liv i fangenskab. Hvorfor er netop det emne kommet til at præge de bibelske skrifter så markant? Og hvilken betydning har opholdet i eksil?
I foredraget får vi et indblik i de historiske erfaringer af Jerusalems ødelæggelse for 2600 år siden og bortførelsen til Babylon – erfaringer, som har formet tilblivelsen af de gammeltestamentlige tekster. Dernæst en gennemgang af en række centrale eksempler på forskellige syn på livet i det fremmede. Det er for eksempel Josef og hans brødres succesrige tilværelse i Egypten og profeten Esajas’ beskrivelse af eksilet som et ”sort hul”. Der vil også blive sat fokus på, hvordan historierne om brodermorderen Kain og profeten Jonas afspejler almenmenneskelige oplevelser af fordrivelse og åndelig rodløshed.
Frederik Poulsen er dr.theol. og lektor i Det Gamle Testamente ved Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet. Han er optaget af eksil i Bibelen, Esajas’ Bog og Det Gamle Testamente som kristen bog. Hans seneste bog er Josef og brødrene (Vandkunsten 2022).
Pris for højskoledag inkl. frokost: 100 kr.
Tilmelding senest 2. februar 2024